Alergia pokarmowa

ALERGIA POKARMOWA inaczej nadwrażliwość, jest to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu na powszechnie nieszkodliwe pokarmy lub związki dodawane do żywności. W rodzinach, w których wstępowała nadwrażliwość pokarmowa, prawdopodobieństwo pojawienia się alergii pokarmowej u kolejnej osoby z rodzeństwa wynosi aż 50 %. Występuje w każdym wieku, jednak częściej u niemowląt i dzieci, ze względu na słabo rozwinięty system immunologiczny i pokarmowy.

Objawy alergii pokarmowej:

-dermatologiczne:

  • pokrzywka,
  • atopowe zapalenie skóry,
  • bladość,
  • wysypka której może towarzyszyć świąd, suchość skóry,

-reakcje z układu oddechowego:

  • alergiczny nieżyt nosa,
  • utrzymujący się katar lub stale zatkany nos,
  • nawracające infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych,
  • zapalenia uszu,
  • obrzęk krtani,
  • astma i skurcz oskrzeli,
  • kaszel


 

-reakcje z układu pokarmowego:

  • nudności, wymioty i biegunka,
  • wzdęcia i bóle brzucha,
  • brak apetytu,
  • nieprawidłowe stolce,
  • obrzęk i świąd w jamie ustnej,

-reakcje neurologiczne:

  • zespół napięcia i zmęczenia,
  • zaburzenia snu,
  • migrenowe bóle głowy,

-reakcje uogólnione:

  • wstrząs anafilaktyczny (zagrożenie życia)

Każdy rodzaj żywności może wywołać reakcje alergiczne. Najczęstsze rodzaje pokarmów, które ją wywołują to: krowie mleko, białko, jaja, pszenica, soja, orzeszki ziemne, ryby, nasiona sezamu i słonecznika, czekolada.

Osoby z predyspozycją do alergii są narażone na większe ryzyko wystąpienia nadwrażliwości pokarmowej. Najskuteczniejszym sposobem leczenia jest unikanie uczulającej żywności tzw. dieta eliminacyjna. Skuteczne leczenie powinno rozpocząć się rozpoznaniem, które polega na wykonaniu testów alergicznych. W zależności od wyników testów stosuje się odpowiednia dietę z wykluczeniem pokarmów uczulających. Leczenie objawów polega na podaniu leków przeciwhistaminowych. U większości dzieci alergia pokarmowa ustępuje, możliwe jest ponowne powolne wprowadzenie do diety uczulającego rodzaju żywności. U osób dorosłych nadwrażliwość na mleko, rybę, owoce morza, orzechy ma skłonność do utrzymywania się przez wiele lat. W zapobieganiu alergii pokarmowej zaleca się karmienie naturalne niemowląt do 6 miesiąca życia oraz wdrażanie nowych pokarmów, także tych alergizujących po 5 miesiącu życia.