Glinka wraca do łask

Glinka

Co to jest?

Glinka to jest po prostu skała osadowa formująca się na przestrzeni setek lat, zawierająca minerały oraz substancje organiczne. Dlatego w zależności w jakie składniki jest bogata i skąd jest wydobywana ma różne kolory. Najczęściej wyróżnia się glinki : zieloną, żółtą, białą, czerwoną i różową. Glinki były wykorzystywane już od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali glinki do balsamowania zwłok ze względu na ich właściwości dezynfekujące, oczyszczające i konserwujące. A podczas I wojny światowej żołnierze dostawali w przydziale musztardę wymieszaną z glinką, miało to ich uchronić przed dyzenterią. Później o glinkach zapomniano na długi czas. Na czas obecny wracają z powrotem do łask. Polecają je dermatolodzy i chirurdzy.

Właściwości poszczególnych rodzajów glinek:

  • zielona, jest to najcenniejsza z glinek, pochodzi ze skał krzemionkowych, zawiera ponad 20 różnych składników mineralnych. Jest najlepsza do cery trądzikowej, łojotokowej, bo ją odkaża i wzmacnia
  • żółta, zawiera więcej żelaza niż inne rodzaje glinek dlatego nadaje się do cer bladych i anemicznych
  • biała, najdelikatniejsza z glinek, polecana do cer delikatnych, wrażliwych, suchych i dojrzałych
  • czerwona, bardzo dobrze absorbuje łój, łagodzi trądzik różowaty, zapobiega pękaniu naczynek
  • różowa, dezynfekuje i zabliźnia, stosuje się ją również do pielęgnacji cery alergicznej

Działanie glinki:

zewnętrznie:

  • do okładów, kąpieli, mycia
  • leczy trądzik, przyśpiesza gojenie, czyraki, wzmacnia skórę
  • w formie maseczek  wchłaniają nadmiar łoju, delikatnie złuszczają, działają gojąco i łagodząco, zwężają i oczyszczają pory skóry, usuwają zanieczyszczenia, poprawiają koloryt skóry, wygładzają

-wewnętrznie:

  • oczyszcza organizm z toksyn i pozostałości przemiany materii
  • korzystnie działa na przewód pokarmowy, oczyszcza go z toksycznych osadów
  • stosuje się je również wspomagająco przy zaparciach i hemoroidach
  • uzupełnia dietę w minerały

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.