KWAS FOLIOWY

KWAS FOLIOWY (acidum folicum, witamina M, witamina B9). Związek zbudowany z układu pterydyny, kwasu 4-aminobenzoesowego (PABA) i kwasu L(+)-glutaminowego. Aktywna forma kwasu foliowego to THF czyli kwas tetrahydrofoliowy. Kwas foliowy wytwarzany jest przez bakterie jelitowe.

Rola kwasu foliowego w organizmie:

Służy do syntezy zasad purynowych i pirymidynowych, a następnie kwasów nukleinowych. Reguluje tworzenie i dojrzewanie czerwonych krwinek. Dlatego potocznie kwas foliowy nazywany jest witaminą krwiotwórczą, służy bowiem do prawidłowej czynności szpiku. Wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u rozwijającego się dziecka w łonie matki.

Skutki niedoboru:

  • niedokrwistość makrocytarna
  • zmiany zapalne języka i jamy ustnej
  • zaburzenia przewodu pokarmowego (biegunki, zmniejszone wchłanianie jelitowe)
  • uczucie przemęczenia i  kłopoty z koncentracją
  • bezsenność, problemy z pamięcią

Skutki nadmiaru:

  • bezsenność
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe
  • wysypka skórna, zaczerwienienie

Występowanie:

  • rośliny zielone (szpinak, szparag, brukselka, sałata, kalafior)
  • otręby pszenne
  • bób, groch, soczewica, słonecznik
  • drożdże piwne
  • orzechy
  • wątroba, nerki
  • żółtko jaja
  • pomidor, banan, burak

Przykładowe preparaty dostępne bez recepty w aptece z kwasem foliowym:

  • acifolik tabl.
  • folik tabl.
  • biofer folik tabl. (żelazo z dodatkiem kwasu foliowego i witaminy c)
  • większość witamin dla kobiet w ciąży

Źródło: Apteka internetowa