OSTROŻNIE Z WITAMINAMI W PIGUŁCE

Przedwiośnie o czas osłabionej odporności i częstych przeziębień. Dlatego w trosce o własne zdrowie coraz chętniej sięgamy po suplementy witaminowe. Nie przesadźmy jednak z ich ilością i nie łykajmy wielu różnych preparatów, dublując dawki tych samych składników. Niewłaściwe zażywanie suplementów może być niebezpieczne dla zdrowia – alarmują specjaliści. Nieodpowiednio dobrany preparat lub zła dawka któregoś ze składników mogą nam zaszkodzić. Ostrzegam przed kupowaniem tego typu środków farmaceutycznych bez konsultacji ze specjalistą. Niestosowanie się do zaleceń dawkowania preparatu podanych przez producenta, przechowywanie kilku preparatów jednocześnie oraz łączne stosowanie suplementów diety i produktów wzbogaconych niosą ze sobą ryzyko przedawkowania. Niebezpieczeństwo może również wynikać z interakcji składników odżywczych z lekami stosowanymi w różnych schodzeniach. W efekcie zamiast czuć się lepiej, możemy sobie zaszkodzić.

Zdaniem diabetyków, podstawą prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest odpowiednie odżywanie się. Przy zbilansowanej diecie stosowanie preparatów witaminowych w zasadzie nie jest konieczne. Istotna jest też liczba i regularność spożywania posiłków. Ludzie, którzy odżywiają się nieregularnie, szybciej przybierają na wadze, miewają różnego rodzaju niedobory i częściej chorują. Dlatego zanim sięgniemy po suplement diety zadbajmy o prawidłowe żywienie, bo żadna tabletka nie dostarczy nam tylu składników odżywczych do urozmaicona dieta. W okresie zimowo-wiosennym starajmy się jeść więcej sałatek pełnoziarniste pieczywo, tłuste ryby, oleje roślinne, a na wiosnę nie tylko zrzucimy zbędne kilogramy, ale będziemy cieszyć się zdrowiem i pięknym wyglądem.

Dla przykładu witaminę A – niezbędną m. in. do normalnego widzenia, chroniącą skórę, włosy i paznokcie, a także odpowiadającą za prawidłowy rozwój naszych kości, znajdziemy w marchewce, wątróbce, rybach morskich, jajach, maśle i serach dojrzewających, natce pietruszki, boćwinie i papryce czerwonej, a także w owocach: morelach i brzoskwiniach. W witaminą E bogate są oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy i rzepakowy.

Beta-karoten, który chroni nasze oczy oraz zapobiega pierwszym objawom starości obecny jest w czerwonych i pomarańczowych warzywach i owocach: marchewce, pomidorach, czerwonym grejpfrucie czy pomarańczy.

Cynk, który m in. pobudza smak i zapach oraz działa na układ odpornościowy, znajdziemy w mięcie, mleku i jego przetworach w pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych oraz w jajach.

Kwasy omega-3, tak ważne dla układu krążenia, obecne są np. w oleju lnianym, jak również w tłustych rybach morskich. Kwas foliowy – w kiełkach, soczewicy, pomarańczach, drożdżach, pełnoziarnistym pieczywie, burakach i szpinaku. Witaminę B12 odnajdziemy w produktach zwierzęcych, w mięsie, mleku i przetworach mlecznych, jajach, rybach oraz bananach.

Warto więc zastanowić się, na co wydajemy swoje pieniądze i przeanalizować, co bardziej się opłaca: tabletka czy świeże owoce lub warzywa. Poza tym chrupanie słodkiej marchewki czy jabłka jest przecież nie tylko zdrowie, ale także bardzo przyjemne.

Źródło: Apteka internetowa