Przyprawy kontra kilogramy

PRZYPRAWY KONTRA KILOGRAMY

Zaliczasz kolejną z diet lub specyfików na odchudzanie?

Może lepiej pomyśleć o prostszych, bezpiecznych wspomagaczach spalania, na przykład ziołach. Jest grupa roślin, które dobrze wpływają nie tylko na smak potraw, ale tez na nasze zdrowie i linie.

Bledem jest bazowanie na pieprzu i soli. Mamy do wyboru mnóstwo wspaniałych przypraw, które dzięki olejkom eterycznym poprawia krążenie, wspomagają układ trawienny i przyspieszają spalanie zbędnego tłuszczu. Oto przykłady takich dobroczynnych przypraw:

Tymianek- ułatwia trawienie tłustych potraw. Pasuje do drobiu, grochówki i warzyw.

Kolendra- wpływa moczopędnie i us.prawnia trawienie. Jest w sam raz do dan orientalnych.

Bazylia- przyspiesza trawienie tłuszczu i białek. Warto dodawać do sałatek.

Lubczyk- choć ma opinie afrodyzjaku, bardzo pobudza układ trawienny, łagodzi wzdęcia i niestrawność. Jest świetny m.in. do sałatek.

Mięta- pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Nadaje się do sosów, deserów, napojów.

Szałwia- wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Pomaga w trawieniu ciężkostrawnych mięsnych dan.

Imbir- przyspiesza przemiane materii. Nadaje się do mięs, ryb, zup i warzyw.

Chilli- poprawia trawienie. Można dodawać do drobiu i warzyw.

Rozmaryn- ułatwia trawienie tłuszczu. Pasuje do wołowiny i ziemniaków.

Majeranek- Można zastąpić sól. Zapobiega wzdęciom, ułatwia przemiane materii. Dodaje się o do dan mięsnych i grochowych.

Kminek- zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Jest w sam raz do kapusty, mięs i ryb.

Koper- wspomaga prace jelit. Nadaje się do warzyw.

Cząber- zapobiega wzdęciom i niestrawności. Przyprawiamy nim potrawy z grochu i wieprzowiny.

Pieprz- ułatwia spalanie i krążenie. Ma uniwersalne zastosowanie, niemal do wszystkich dan.

Kiedy je dodawać ?

Najlepiej pod sam koniec gotowania, z wyjątkiem imbiru, który wymaga więcej czasu, by uwolnić swój smak i aromat. Również ziarna pieprzu dodajemy wcześniej, w trakcie gotowania.

Jak przechowywać ?

Zawsze szczelnie zamknięte, w opakowaniu i w suchym, ciemnym miejscu. To warunek, by zachowały większość swoich właściwości.

Czy tylko suszone ?

Nie. Jeszcze większą wartość maja świeże, tylko czescie trudniej je kupić.