Witamina B1

Witamina B1 – jest nazywana również tiaminą lub aneuryną. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Podobnie jak wszystkie witaminy kompleksu B, nadmiar jej jest wydalany, a nie gromadzony w organizmie. Musi ona być codziennie dostarczana na nowo. Niszczy ją alkohol, nikotyna, nadmiar cukru w organizmie, stres. Ulega rozkładowi w niskiej i wysokiej temperaturze. Słabym źródłem witaminy B1 u człowieka jest flora bakteryjna przewodu pokarmowego. Zalecenia podają, że spożycie tej witaminy powinno wahać się w przedziale od 1,3 do 2,2 mg na dobę.

Funkcje witamin B1 w organizmie:

  • wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i pokarmowego,
  • reguluje gospodarkę węglowodanową,
  • bierze udział w utlenianiu biologicznym,
  • pomaga zachować koncentrację i optymizm,
  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • wpływa na układ pokarmowy (uczestniczy w procesie spalania cukrów),
  • wspomaga proces wzrostu.

 

Źródła witaminy B1:

  • nieoczyszczone ziarna, drożdże, wątroba, pieczywo pełnoziarniste, mleko, żółtko jaj, orzechy, pestki słonecznika, groch.

Skutki niedoboru (awitaminozy) witaminy B1:

  • choroba beri-beri – choroba spotykana w krajach Dalekiego Wschodu, na skutek odżywiania się ludności polerowanym ryżem (pozbawionym zewnętrznej warstwy ziarna, która zawiera duże ilości witaminy B1). Choroba cechuje się zaburzeniami sercowo – naczyniowymi, zwyrodnieniem nerwów i obrzękami,
  • niewydolność krążenia (przyspieszona akcja serca, powiększenie wymiarów serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych),
  • zakłócenia w procesie trawienia (utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunki),
  • zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego (oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, zakłócenia równowagi emocjonalnej),
  • brak apetytu i energii do życia.

Skutki nadmiaru (hiperwitaminozy) witaminy B1:

  • przedawkowanie witaminy B1 występuje rzadko. Objawia się zawrotami głowy, nadwrażliwością, drżeniami mięśni, zaburzeniami rytmu serca i reakcjami alergicznymi.