Witamina B1 – jest nazywana również tiaminą lub aneuryną. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Podobnie jak wszystkie witaminy kompleksu B, nadmiar jej jest wydalany, a nie gromadzony w organizmie. Musi ona być codziennie dostarczana na nowo. Niszczy ją alkohol, nikotyna, nadmiar cukru w organizmie, stres. Ulega rozkładowi w niskiej i wysokiej temperaturze. Słabym źródłem witaminy B1 u człowieka jest flora bakteryjna przewodu pokarmowego. Zalecenia podają, że spożycie tej witaminy powinno wahać się w przedziale od 1,3 do 2,2 mg na dobę.
Funkcje witamin B1 w organizmie:
- wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i pokarmowego,
- reguluje gospodarkę węglowodanową,
- bierze udział w utlenianiu biologicznym,
- pomaga zachować koncentrację i optymizm,
- wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego,
- wpływa na układ pokarmowy (uczestniczy w procesie spalania cukrów),
- wspomaga proces wzrostu.
Źródła witaminy B1:
- nieoczyszczone ziarna, drożdże, wątroba, pieczywo pełnoziarniste, mleko, żółtko jaj, orzechy, pestki słonecznika, groch.
Skutki niedoboru (awitaminozy) witaminy B1:
- choroba beri-beri – choroba spotykana w krajach Dalekiego Wschodu, na skutek odżywiania się ludności polerowanym ryżem (pozbawionym zewnętrznej warstwy ziarna, która zawiera duże ilości witaminy B1). Choroba cechuje się zaburzeniami sercowo – naczyniowymi, zwyrodnieniem nerwów i obrzękami,
- niewydolność krążenia (przyspieszona akcja serca, powiększenie wymiarów serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych),
- zakłócenia w procesie trawienia (utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunki),
- zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego (oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, zakłócenia równowagi emocjonalnej),
- brak apetytu i energii do życia.
Skutki nadmiaru (hiperwitaminozy) witaminy B1:
- przedawkowanie witaminy B1 występuje rzadko. Objawia się zawrotami głowy, nadwrażliwością, drżeniami mięśni, zaburzeniami rytmu serca i reakcjami alergicznymi.