Witamina B11

Witamina B11 – jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Inne nazwy: kwas pteroiloglutaminowy, kwas foliowy, folacyna, witamina B9, witamina M. Witamina B11 jest rozpowszechniona w przyrodzie, występuje w tkankach wielu roślin i zwierząt. Dzienna dawka wynosi ok. 0,3 – 0,4 mg i zależy od stanu fizjologicznego człowieka. Kwas foliowy w dawce 0,4 mg/dobę podaje się profilaktycznie kobietom w ciąży, zapobiega zaburzeniom cewki nerwowej u płodów. Witamina B11 występuje prawie wyłącznie w połączeniu z witaminą B12, ok. 30% pacjentów z zaburzeniami psychicznymi ma obniżone stężenie tej witaminy.

Funkcje witaminy B11 w organizmie:

  • niezbędna w produkcji endorfin (tzw. hormonów szczęścia, wywołujących doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie, działających kojąco i uspokajająco),
  • wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg (odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego rozwijającego się płodu, ma także korzystny wpływ na wagę i rozwój noworodków),
  • zapewnia efektywna pracę układu odpornościowego,
  • niezbędna do prawidłowej syntezy kwasów nukleinowych (DNA i RNA), przemiany fosfolipidów i poszczególnych aminokwasów,
  • uczestniczy w procesach wzrostu, podziału i regeneracji komórek,
  • uczestniczy w wytwarzaniu erytrocytów w szpiku,
  • berze udział w przemianie materii,
  • zapobiega chorobom serca,
  • usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego (współuczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit),
  • chroni organizm przed nowotworami (zwłaszcza rakiem macicy),

 

Źródła witaminy B11:

  • warzywa liściaste, szpinak, sałata, szparagi, brokuły, kalafior, wątróbka, drożdże, grzyby, kukurydza, orzechy, soczewica, kiełki pszeniczne

Skutki niedoboru (awitaminoza) witaminy B11:

  • zaburzenia w produkcji czerwonych krwinek (anemia),
  • wady wrodzone płodu (wzrost ryzyka wad cewy nerwowej płodu),
  • poronienia,
  • spowolnienie syntezy DNA i replikacji (podziału) komórek.
  • zaburzenia w procesie trawienia,
  • spadek odporności, nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • trudności w zasypianiu, nadpobudliwość i siwienie włosów,
  • zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie,
  • uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją,
  • stany niepokoju, lęku, depresja,
  • nadmierna drażliwość, bezsenność, roztargnienie, problemy z pamięcią,
  • nieprawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego (zaburzenia w trawieniu i we wchłanianiu składników odżywczych: biegunka, zmniejszony apetyt, obniżona masa ciała),
  • stany zapalne języka oraz błony śluzowej warg,
  • bóle głowy,
  • zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży,

Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) witaminy B11:

Gdy spożycie dziennie wynosi ponad 15 mg kwasu foliowego może dojść do zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego, bezsenność, rozdrażnienie.