Witamina B11 – jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Inne nazwy: kwas pteroiloglutaminowy, kwas foliowy, folacyna, witamina B9, witamina M. Witamina B11 jest rozpowszechniona w przyrodzie, występuje w tkankach wielu roślin i zwierząt. Dzienna dawka wynosi ok. 0,3 – 0,4 mg i zależy od stanu fizjologicznego człowieka. Kwas foliowy w dawce 0,4 mg/dobę podaje się profilaktycznie kobietom w ciąży, zapobiega zaburzeniom cewki nerwowej u płodów. Witamina B11 występuje prawie wyłącznie w połączeniu z witaminą B12, ok. 30% pacjentów z zaburzeniami psychicznymi ma obniżone stężenie tej witaminy.
Funkcje witaminy B11 w organizmie:
- niezbędna w produkcji endorfin (tzw. hormonów szczęścia, wywołujących doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie, działających kojąco i uspokajająco),
- wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg (odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego rozwijającego się płodu, ma także korzystny wpływ na wagę i rozwój noworodków),
- zapewnia efektywna pracę układu odpornościowego,
- niezbędna do prawidłowej syntezy kwasów nukleinowych (DNA i RNA), przemiany fosfolipidów i poszczególnych aminokwasów,
- uczestniczy w procesach wzrostu, podziału i regeneracji komórek,
- uczestniczy w wytwarzaniu erytrocytów w szpiku,
- berze udział w przemianie materii,
- zapobiega chorobom serca,
- usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego (współuczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit),
- chroni organizm przed nowotworami (zwłaszcza rakiem macicy),
Źródła witaminy B11:
- warzywa liściaste, szpinak, sałata, szparagi, brokuły, kalafior, wątróbka, drożdże, grzyby, kukurydza, orzechy, soczewica, kiełki pszeniczne
Skutki niedoboru (awitaminoza) witaminy B11:
- zaburzenia w produkcji czerwonych krwinek (anemia),
- wady wrodzone płodu (wzrost ryzyka wad cewy nerwowej płodu),
- poronienia,
- spowolnienie syntezy DNA i replikacji (podziału) komórek.
- zaburzenia w procesie trawienia,
- spadek odporności, nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu nerwowego,
- trudności w zasypianiu, nadpobudliwość i siwienie włosów,
- zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie,
- uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją,
- stany niepokoju, lęku, depresja,
- nadmierna drażliwość, bezsenność, roztargnienie, problemy z pamięcią,
- nieprawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego (zaburzenia w trawieniu i we wchłanianiu składników odżywczych: biegunka, zmniejszony apetyt, obniżona masa ciała),
- stany zapalne języka oraz błony śluzowej warg,
- bóle głowy,
- zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży,
Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) witaminy B11:
Gdy spożycie dziennie wynosi ponad 15 mg kwasu foliowego może dojść do zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego, bezsenność, rozdrażnienie.