Witamina B12 – jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Inne nazwy to: cyjanokobalamina, kobalamina, czynnik przeciwanemiczny, czynnik wątrobowy. Nazywana jest czerwoną witaminą. Witamina B12 jest magazynowana w wątrobie ludzkiej. Jej zapasy wystarczają na 3-6 lat prawidłowego funkcjonowania organizmu. Większość wegetarian cierpi na niedobory witaminy B12. Ludzie nie jadający jajek, mięsa i przetworów mlecznych powinni zażywać dodatkowo witaminę B12, gdyż mają jej za mało w organizmie. Cukier, słodycze, napoje słodzone uszkadzają florę jelitową i utrudniają wchłanianie kobalaminy. Minimalna dzienna dawka wynosi ok. 6 mg.
Funkcje witaminy B12 w organizmie:
- bierze udział w syntezie materiału genetycznego DNA i RNA,
- wraz z witaminą B11 reguluje produkcję erytrocytów (czerwonych ciałek krwi), zapobiega niedokrwistości (anemii złośliwej),
- wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego (tworzy osłonki mielinowe ochraniające komórki nerwowe),
- uczestniczy w przemianach metabolicznych białek, tłuszczów i węglowodanów,
- bierze udział w przemianie kwasu foliowego do biologicznie aktywnej jego postaci,
- zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się, skupieniu uwagi,
- wpływa na układ kostny, pobudza apetyt,
Źródła witaminy B12:
- wątroba, nerki, serce, chude mięso, jaja, ryby, skorupiaki, mleko, przetwory mleczne,
Skutki niedoboru (awitaminoza) witaminy B12:
- zaburzenia powstawania ciałek krwi, zwłaszcza czerwonych – anemia złośliwa,
- zaburzenia żołądkowo jelitowe i brak apetytu,
- zaburzenia w układzie nerwowym (zaburzenia czucia, niezborność ruchów, zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, trudności w chodzeniu),
- zaburzenia wzrostu u dzieci,
- dolegliwości miesiączkowe,
- zaburzenia na tle nerwowym (depresja, jąkanie się),
- może być przyczyną stwardnienia rozsianego,
Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) witaminy B12:
- stosowanie przez dłuższy dużych dawek tej witaminy może wywołać u niektórych ludzi objawy uczuleniowe.