Witamina B2

Witamina B2 – ryboflawina jest drugą z kolei ważną witaminą z grupy B, należącą do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział we wzroście, jest substancją rozpowszechnioną w przyrodzie. Jest odporna na działanie wysokiej temperatury, ale szczególnie wrażliwa na działanie promieni słonecznych, dlatego produkty zawierające ryboflawinę powinny być w odpowiednich opakowaniach. Zalecenia podają, że spożycie tej witaminy powinno wynosić około 1,7 mg na dobę.

Funkcje witaminy B2 w organizmie:

  • bierze udział w procesach utleniania i redukcji,
  • umożliwia wytwarzanie energii z węglowodanów i tłuszczów,
  • stanowi składnik enzymów oddechowych,
  • jest niezbędna do wzrostu organizmu i produkcji krwinek czerwonych,
  • odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku,
  • współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego,
  • współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry

 

 

Źródła witaminy B2:

  • mleko i jego przetwory, mięso, ryby, wątroba, sałata, pieczywo pełnoziarniste, drożdże, płatki owsiane, szpinak, jaja, marchew, grzybach, soi

Skutki niedoboru (awitaminoza) witaminy B2:

  • zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • stany zapalne błon śluzowych (jamy ustnej i nosa ),
  • drobne pęknięcia w kącikach ust,
  • piekące i zaczerwienione oczy, łzawienie, uszkodzenie rogówki i gałek ocznych, zapalenie spojówek, światłowstręt,
  • zawroty głowy,
  • brak koncentracji,
  • wypadanie włosów,
  • bezsenność,

Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) witaminy B2:

  • przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić wymioty i nudności.