Witamina B2 – ryboflawina jest drugą z kolei ważną witaminą z grupy B, należącą do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział we wzroście, jest substancją rozpowszechnioną w przyrodzie. Jest odporna na działanie wysokiej temperatury, ale szczególnie wrażliwa na działanie promieni słonecznych, dlatego produkty zawierające ryboflawinę powinny być w odpowiednich opakowaniach. Zalecenia podają, że spożycie tej witaminy powinno wynosić około 1,7 mg na dobę.
Funkcje witaminy B2 w organizmie:
- bierze udział w procesach utleniania i redukcji,
- umożliwia wytwarzanie energii z węglowodanów i tłuszczów,
- stanowi składnik enzymów oddechowych,
- jest niezbędna do wzrostu organizmu i produkcji krwinek czerwonych,
- odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku,
- współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego,
- współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry
Źródła witaminy B2:
- mleko i jego przetwory, mięso, ryby, wątroba, sałata, pieczywo pełnoziarniste, drożdże, płatki owsiane, szpinak, jaja, marchew, grzybach, soi
Skutki niedoboru (awitaminoza) witaminy B2:
- zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego,
- stany zapalne błon śluzowych (jamy ustnej i nosa ),
- drobne pęknięcia w kącikach ust,
- piekące i zaczerwienione oczy, łzawienie, uszkodzenie rogówki i gałek ocznych, zapalenie spojówek, światłowstręt,
- zawroty głowy,
- brak koncentracji,
- wypadanie włosów,
- bezsenność,
Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) witaminy B2:
- przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić wymioty i nudności.