Witamina B6

Witamina B6 jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie, której nadmiar jest usuwany z moczem. Należy do witamin z grupy B. Nazywana jest pirydoksyną, obejmuje jednak grupę związków do których zaliczamy również pirydoksal, pirydoksamine. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę B6 wynosi od 2 do 3 mg. Duży stres, ciąża, miesiączka, problemy z niewydolnością serca, podeszły wiek zwiększają zapotrzebowanie na pirydoksynę.

 

Funkcje witaminy B6 w organizmie:

  • jest prekursorem ważnych koenzymów, kontrolujących przebieg ważnych reakcji biochemicznych,
  • uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów i hemoglobiny,
  • bierze udział w przemianie aminokwasów, syntezie białek i metabolizmie kwasów tłuszczowych,
  • uczestniczy w powstawaniu prostaglandyn, które regulują ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca,
  • bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, stymuluje zaopatrywanie komórek nerwowych w glukozę,
  • jest niezbędna do syntezy przeciwciał i krwinek czerwonych,
  • zwiększa odporność organizmu

Źródła witaminy B6:

  • kukurydza, trzcina cukrowa, otręby ryżowe, drożdże, mleko, mesli, banany, rośliny strączkowe, warzywa, mięso

Skutki niedoboru (awitaminoza) witaminy B6:

  • nudności, wymioty,
  • uszkodzenia skóry (stany zapalne) i podrażnienie błon śluzowych (jamy ustne)
  • niedokrwistość,
  • zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym: nadwrażliwość, zaburzenia psychiczne, drgawki, bezsenność, apatia, zapalenie nerwów,
  • zmniejszona odporność organizmu na infekcje,
  • podrażnienie błon śluzowych (jama ustna)

Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) witaminy B6:

  • zmiany neurologiczna (słabość mięśni, niepewny chód, zwyrodnienia tkanki nerwowej, uczucie mrowienia)
  • niekorzystny wpływ na obecność aminokwasów we krwi.