Witamina PP – należy do zespołu witamin z grupy B, czyli witamin rozpuszczalnych w wodzie. Inne nazwy: witamina B3, nikotynamid, kwas nikotynowy, niacyna, amid kwasu nikotynowego. Kwasu nikotynowego i amidu nie należy mylić ze szkodliwą nikotyną znajdującą się w tytoniu. Spośród wszystkich witamin jest najbardziej trwała na działanie temperatury, światła i powietrza. Niacyna jest wytwarzana przez florę bakteryjną jelit. Należy do witamin powszechnie występujących w świecie roślin i zwierząt. Dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę PP określa się na ok. 20 mg. Nadmierne spożywanie cukrów, słodyczy, napojów słodzonych prowadzi do utraty tej witaminy.
Funkcje witaminy PP w organizmie:
- obniża poziom cholesterolu,
- rozszerza naczynia krwionośne,
- wchodzi w skład enzymów oddechowych,
- pomaga spalać węglowodany, tłuszcze i białka,
- usuwa objawy pelagry,
- współdziała w syntezie hormonów płciowych (estrogeny, progesteron),
- uczestniczy w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry.
Źródła witaminy PP:
- chude mięso, wątroba, ryby, warzywa liściaste, ziemniaki, orzechy, ziarna zbóż
Skutki niedoboru (awitaminozy) witaminy PP:
- wystąpienia pelagry charakteryzującej się objawami: skórnymi (zmiany skórne w postaci stanów zapalnych, szczególnie odkrytych części ciała, towarzyszy im zapalenie błon śluzowych jamy ustnej i języka), jelitowo-żołądkowymi (dysfunkcja układu trawiennego: brak łaknienia, nudności, wymioty, biegunka) oraz ze strony układu nerwowego (bezsenność, bóle głowy, zaburzenia pamięci, depresja),
- zaburzenia w metabolizmie cukrów,
- zaburzenia procesu oddychania komórkowego,
Skutki nadmiaru (hiperwitaminozy) witaminy PP:
stosowanie przez dłuższy czas może powodować:
- uszkodzenie wątroby,
- niemiarowość pracy serca,
- dolegliwości skórne (pieczenie i swędzenie),
- podniesienie poziomu glukozy we krwi