Witamina PP

Witamina PP – należy do zespołu witamin z grupy B, czyli witamin rozpuszczalnych w wodzie. Inne nazwy: witamina B3, nikotynamid, kwas nikotynowy, niacyna, amid kwasu nikotynowego. Kwasu nikotynowego i amidu nie należy mylić ze szkodliwą nikotyną znajdującą się w tytoniu. Spośród wszystkich witamin jest najbardziej trwała na działanie temperatury, światła i powietrza. Niacyna jest wytwarzana przez florę bakteryjną jelit. Należy do witamin powszechnie występujących w świecie roślin i zwierząt. Dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę PP określa się na ok. 20 mg. Nadmierne spożywanie cukrów, słodyczy, napojów słodzonych prowadzi do utraty tej witaminy.

Funkcje witaminy PP w organizmie:

  • obniża poziom cholesterolu,
  • rozszerza naczynia krwionośne,
  • wchodzi w skład enzymów oddechowych,
  • pomaga spalać węglowodany, tłuszcze i białka,
  • usuwa objawy pelagry,
  • współdziała w syntezie hormonów płciowych (estrogeny, progesteron),
  • uczestniczy w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry.

 


Źródła witaminy PP:

  • chude mięso, wątroba, ryby, warzywa liściaste, ziemniaki, orzechy, ziarna zbóż

Skutki niedoboru (awitaminozy) witaminy PP:

  • wystąpienia pelagry charakteryzującej się objawami: skórnymi (zmiany skórne w postaci stanów zapalnych, szczególnie odkrytych części ciała, towarzyszy im zapalenie błon śluzowych jamy ustnej i języka), jelitowo-żołądkowymi (dysfunkcja układu trawiennego: brak łaknienia, nudności, wymioty, biegunka) oraz ze strony układu nerwowego (bezsenność, bóle głowy, zaburzenia pamięci, depresja),
  • zaburzenia w metabolizmie cukrów,
  • zaburzenia procesu oddychania komórkowego,

 

Skutki nadmiaru (hiperwitaminozy) witaminy PP:

stosowanie przez dłuższy czas może powodować:

  • uszkodzenie wątroby,
  • niemiarowość pracy serca,
  • dolegliwości skórne (pieczenie i swędzenie),
  • podniesienie poziomu glukozy we krwi