Zwyrodnienie plamki żółtej

Zwyrodnienie plamki żółtej jest chorobą, która dotyka co trzecią osobę po ok.75 roku życia i jedną z najczęstszych przyczyn osłabienia wzroku. Plamka żółta znajduję się w centralnej części siatkówki oka i jest niezbędna dla ostrego, precyzyjnego widzenia. Często pierwszym objawem choroby jest zniekształcenie obrazu widzianego jednym okiem. W miarę rozwoju choroby zanika ostrość wzroku w centrum pola widzenia. Obecnie uważa się, że za uszkodzenia siatkówki oka i zwyrodnienie plamki żółtej odpowiedzialne są wolne rodniki, czyli niestabilne, aktywne cząstki lub pojedyncze atomy tlenu. Na rozwój choroby mają również wpływ zmiany związane z wiekiem oraz czynniki genetyczne. Ostre słońce, zanieczyszczone powietrze, dym tytoniowy oraz dieta bogata w tłuszcze mają wpływ na zwiększenie ilości wolnych rodników w gałce ocznej. Plamka żółta zawiera naturalny barwnik, który filtruje światło wpadające do oka, chroniąc siatkówkę przed szkodliwym pasmem promieniowania. W skład tego barwnika wchodzą m.in. luteina i zaksantyna,, karotenoidy. Badania potwierdzają, że dieta bogata w luteinę i zeaksantyne zmniejszają ryzyko degeneracji plamki żółtej, a jeżeli choroba  już wystąpiła, spowalnia jej rozwój. Warto więc wzbogacić swoją dietę o warzywa i owoce zawierające luteinę i zeaksantynę zwłaszcza szpinak i jarmuż. Naukowcy uważają, że dieta bogata w przeciwutleniacze takie jak witaminy C i E, cynk i selen także pomaga unikną tej przypadłości.