Dieta ciążowa

Z pewnością żadnej matki nie trzeba przekonywać jak ważny wpływ na zdrowie dziecka ma odpowiednie odżywianie w czasie ciąży. Rozsądne odżywianie ma także wpływ na nasze zdrowie. Zdrowa dieta pozwala przetrwać przez 9 miesięcy ciąży w świetnej formie bez zaparć, bladej cery i uporczywej zgagi. Jeśli teraz nie przytyjesz nadmiernie, nie będziesz musiała walczyć z nadwagą. Dobra dieta może cię też uchronić przed koniecznością wydania fortuny na dentystę, bo zęby w ciąży psują się szybciej, gdy nie je się mądrze. Wprawdzie nawet najlepsze menu nie da ci – niestety – gwarancji, że przejdziesz przez ciążę bez rozstępów czy kłopotów ze wzdęciami, ale na pewno znacznie zwiększy szansę, że tak się stanie.

 

Warto pamiętać jak dobry wpływ w czasie ciąży ma picie dużej ilości wody niegazowanej. Pomaga zwalczać dokuczliwe nudności: wystarczy, że będziesz pamiętać, by popijać ją często w ciągu dnia. Zapobiega zaparciom, które dają się we znaki wielu przyszłym mamom. Jest też niezastąpiona podczas wymiotów, biegunki i gorączki – nie dopuszcza do groźnego dla ciebie i maluszka w brzuchu odwodnienia. Potrzebujesz około dwóch litrów płynów dziennie. Najlepiej, gdy część dziennego zapotrzebowania na płyny pokryjesz, pijąc niskozmineralizowaną wodę mineralną albo źródlaną. Oprócz niej pij również mleko (jeśli oczywiście lubisz), soki owocowe i warzywne. Czarną herbatę najlepiej zastąpić ziołowymi lub owocowymi. Z mocnej kawy powinnaś zrezygnować. Większość lekarzy godzi się jednak, by przyszłe mamy (szczególnie te z niskim ciśnieniem) wypiły czasem słabszą kawę z mlekiem.

 

Zasady racjonalnego odżywiania w ciąży:

  • jeść małe posiłki co 4 godziny
  • przyjmować suplementy
  • nie odchudzać się
  • jeść regularnie
  • zapomnieć o sushi i serach pleśniowych
  • stopniowo przybierać na wadze
  • nie głodzić się w ciągu dnia