KWAS FOLIOWY (acidum folicum, witamina M, witamina B9). Związek zbudowany z układu pterydyny, kwasu 4-aminobenzoesowego (PABA) i kwasu L(+)-glutaminowego. Aktywna forma kwasu foliowego to THF czyli kwas tetrahydrofoliowy. Kwas foliowy wytwarzany jest przez bakterie jelitowe.
Rola kwasu foliowego w organizmie:
Służy do syntezy zasad purynowych i pirymidynowych, a następnie kwasów nukleinowych. Reguluje tworzenie i dojrzewanie czerwonych krwinek. Dlatego potocznie kwas foliowy nazywany jest witaminą krwiotwórczą, służy bowiem do prawidłowej czynności szpiku. Wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u rozwijającego się dziecka w łonie matki.
Skutki niedoboru:
- niedokrwistość makrocytarna
- zmiany zapalne języka i jamy ustnej
- zaburzenia przewodu pokarmowego (biegunki, zmniejszone wchłanianie jelitowe)
- uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją
- bezsenność, problemy z pamięcią
Skutki nadmiaru:
- bezsenność
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe
- wysypka skórna, zaczerwienienie
Występowanie:
- rośliny zielone (szpinak, szparag, brukselka, sałata, kalafior)
- otręby pszenne
- bób, groch, soczewica, słonecznik
- drożdże piwne
- orzechy
- wątroba, nerki
- żółtko jaja
- pomidor, banan, burak
Przykładowe preparaty dostępne bez recepty w aptece z kwasem foliowym:
- acifolik tabl.
- folik tabl.
- biofer folik tabl. (żelazo z dodatkiem kwasu foliowego i witaminy c)
- większość witamin dla kobiet w ciąży
Źródło: Apteka internetowa