Witamina B5

Witamina B5 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, podobnie jak wszystkie witaminy kompleksu B, nadmiar jej jest wydalany, a nie gromadzony w organizmie. Musi ona być codziennie dostarczana na nowo. Witamina B5 jest nazywana najczęściej kwasem pantotenowym, bardzo rozpowszechnionym w świecie roślinnym i zwierzęcym. W stanie wolnym rzadko występuje w przyrodzie. Na witaminę B5 składa się kilka substancji: kwas pantotenowy, pantenol, panteina, koenzym A. Uważa się, że witamina B5 pozwala utrzymać formę i szczupłą sylwetkę ciała. Witamina ta wspomaga pracę serca i zwiększa zdolność do koncentracji, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu i powstawaniu zmarszczek Ludzie żyjący w stresie lub w stałym ruchu potrzebują więcej witaminy B5 niż osobnicy spokojni, o uregulowanym trybie życia. Zalecenia podają, że spożycie tej witaminy powinno wynosić 10 mg na dobę.

 

Funkcje witaminy B5 w organizmie:

  • niezbędna do prawidłowego metabolizmu cukrów, białek i tłuszczów
  • warunkuje prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii,
  • zapobiega przemęczeniu,
  • usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy,
  • uczestniczy w regeneracji tkanek, przyspiesza gojenie ran, poprawia pigmentację i stan włosów,
  • łagodzi stany zapalne w organizmie,
  • uczestniczy w syntezie niektórych hormonów,
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i powstawaniu zmarszczek,
  • bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych.
  • uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał.
  • pełni ważną funkcję w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi,
  • zapobiega przemęczeniu

Źródła witaminy B5:

  • wątroba, drożdże, mleczko pszczele, żółtka jaj, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, pełnoziarnisty chleb, mięso wieprzowe, mięso wołowe, chleb biały, mleko, ziemniaki, szpinak, marchew, kapusta.

Skutki niedoboru (awitaminoza) witaminy B5:

Objawy niedostatecznej ilości tej witaminy wynikają najczęściej z niedostatecznego albo nieprawidłowego wyżywienia. Osoby jedzące gotowe potrawy (frytkami, żywność z puszki, pizza) i słodycze mogą mieć problem z niedoborem tej witaminy, pojawiają się wtedy u nich takie objawy jak:

  • bóle, sztywność stawów,
  • przedwczesne siwienie,
  • trudności z nauką,
  • zespół piekących stóp,
  • zmęczenie, osłabienie, bóle
  • zaburzenia w działaniu centralnego i obwodowego układu nerwowego,
  • osłabienie refleksu,
  • zmniejszenie odporności immunologicznej,
  • zmiany w skórze i zaburzenia pigmentacji włosów.

Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) witaminy B5:

  • nadmiar witaminy może wywołać biegunki