Niewidzialni wrogowie

Niewidzialni wrogowie

Są wszędzie – w kuchni, w łazience, na klawiaturze, w pracy, w autobusie… Choć ich nie widzimy, otaczają nas zewsząd i mogą stanowić niemałe zagrożenie dla zdrowia. Mowa oczywiście o drobnoustrojach, które znajdują się dosłownie wszędzie! Większość z nich jest nieszkodliwa dla przeciętnego człowieka, jednak są i takie, które powodują bardzo przykre dolegliwości.

SKĄD SIĘ BIORĄ MIKROBY?

Zarazki są mikroorganizmami, które rozwijają się niemalże w każdym środowisku. Ich siedliskiem są powietrze, gleba, woda, a także rośliny, zwierzęta i my sami. Drobnoustroje możemy podzielić na dwa rodzaje: bakterie i wirusy. Pierwsze z nich mają zdolność wzrastania i rozmnażania się nie tylko wewnątrz, ale i na zewnątrz swojego żywiciela. Warunkiem do ich rozwoju jest ciepło i odpowiednia wilgotność. Wirusy natomiast są bardziej wymagające pod tym względem. Muszą one bowiem znaleźć się w środku organizmu (człowieka, zwierzęcia lub nawet rośliny), żeby móc z powodzeniem się mnożyć.

JAK UNIKNĄĆ ZARAŻENIA?

Jeśli już wiemy, gdzie i w jaki sposób żyją drobnoustroje, May szanse wygrać z nimi walkę i uchronić się przed infekcjami. Najprostszy i najskuteczniejszy sposób to po prostu regularne mycie rąk. Ważne, by dbać o ich higienę zawsze po skorzystaniu z toalety czy windy ale trak że po dotykaniu klamek, po liczeniu pieniędzy lub po kontakcie ze zwierzętami. Pamiętajmy, że przedmioty z którymi mają styczność dziesiątki, a nawet setki ludzi, to większe siedliska bakterii.

KOGO NAJCZĘŚCIEJ ATAKUJĄ?

Nawet osoby zdrowe, których układ odpornościowy funkcjonuje prawidłowo, są narażone na poważne infekcje wywołane znajdującymi się wszędzie mikroorganizmami. Do grupy zagrożonej powikłaniami po chorobach wirusowych należą: dzieci – szczególnie maluchy poniżej piątego roku życia, u których układ immunologiczny jeszcze się nie ukształtował, osoby starsze – ponieważ odporność spada z wiekiem, a także chorzy – gdyż są dodatkowo obciążeni innymi schorzeniami.

 

Czy wiesz że…

Specjalistyczne badania wykazały, iż na telefonach komórkowych żyje 300 razy więcej zarazków niż w publicznej toalecie! Dlatego tak ważne jest częste mycie rok mydłem lub żelem antybakteryjnym.

 

Gdzie są mikroby i jak je zwalczać?

Skóra, jama ustna i odzież to główne siedziska zarazków u człowieka. Aby się przed nimi ochronić, konieczna jest prawidłowa i regularna higiena osobista:

  • Po kąpieli dobrze osusz skórę głowy, aby uniknąć infekcji grzybiczych oraz podrażnień. Chroń także naskórek przed pękaniem i zadrapaniami, by zapobiec infekcjom bakteryjnym.
  • Pamiętaj o dokładnym i częstym myciu rąk (zwłaszcza po wizycie w toalecie, kontakcie ze zwierzętami, czyszczeniu nosa). Zawsze używaj do tego ciepłej, bieżącej wody oraz mydła – najlepiej antybakteryjnego. Nie zapominaj o myciu nadgarstków i wierzchnich części dłoni. Postaraj się unikać suszarek elektrycznych, gdyż ciepło stwarza idealne warunki do rozwoju bakterii.
  • Jeżeli w Twoim domu są małe dzieci, szczególnie niemowlęta staraj się myć ręce przed każdym kontaktem z nimi. Na naszych dłoniach mogą gromadzić się groźne dla układu pokarmowego maluchów mikroorganizmy a nawet pasożyty.

Surowe mięso, jajka, niemyte owoce i warzywa – to kolejne źródło groźnych drobnoustrojów, które mogą wywołać zatrucia pokarmowe. By się ich pozbyć, poddawaj jedzenie obróbce termicznej i zadbaj o właściwą higienę w swojej kuchni:

  • Nie dopuszczaj do kontaktu surowych i gotowanych produktów spożywczych. Używaj dla nich osobnych desek do krojenia.
  • Dokładnie umyj owoce i warzywa, które zamierzasz zjeść na surowo.
  • Kontroluj daty przydatności do spożycia. Bezwarunkowo wyrzucaj produkty, które w najmniejszym stopniu pokryły się pleśnią, gdyż jest to oznaka całkowitego skażenia zarazkami.
  • Starannie dezynfekuj powierzchnie kuchenne.
  • Usuwaj na mokro kurz z szafek i półek, by pył nie unosił się w powietrzu  i nie osadzał się na innych przedmiotach.
  • Dbaj o czystość kosza na śmieci – często go opróżniaj i myj, aby nie dopuścić do zagnieżdżenia się robaków.
  • Ubikacja, krany, spłuczka – toaleta to wymarzone miejsce do rozwoju bakterii i wirusów, gdyż jest tam ciepło i wilgotno. Zastosuj środki odkażające i zatroszcz się o porządek w łazience, a uchronisz się przed drobnoustrojami.
  • Dezynfekując odpowiednimi środkami muszlę klozetową, zminimalizujesz ryzyko rozprzestrzeniania się mikroorganizmów. Pamiętaj, żeby opuszczać deskę przed spuszczeniem wody w muszli!
  • Regularnie dezynfekuj także wannę, umywalkę i prysznic przeznaczonymi do tego celu preparatami, aby usunąć osad z mydła i kamień z wody.
  • Dbaj o czystość kafelków ceramicznych.
  • Przedmioty osobistego użytku (np. szczoteczki do zębów) przechowuj w zamkniętym pudełku, gdzie zarazki mają utrudniony dostęp.
  • Zadbaj o prawidłową wentylację łazienki, by nie dopuścić do rozwoju pleśni a także gromadzenia się owadów i innych niepożądanych szkodników.
  • Z odpowiednią częstotliwością pierz ręczniki i wymieniaj gąbki do mycia ciała.

 

Źródło: Apteka internetowa