GŁODÓWKA
Jest jedną z najstarszych metod odtruwania organizmu. Organizm pozbawiony pożywienia zaczyna wykorzystywać zgromadzone zapasy. Początkowo uaktywnione zostają zapasy cukru, głównie glikogenu zmagazynowanego w wątrobie, a następnie tłuszczu z tkanki tłuszczowej. Tkanki będące magazynem substancji zapasowych są także naturalnym miejscem odkładania substancji szkodliwych dla organizmu. Szczególnie dużo toksyn odkładanych jest w tkance tłuszczowej, dlatego jej spalanie prowadzi do ich uwolnienia do krwiobiegu a następnie wydalenia z moczem. By proces przebiegał z optymalną wydajnością zawsze w trakcie trwania głodówki należy przyjmować dużo płynów (zwłaszcza niegazowanej wody mineralnej).
Dodatkowe korzyści głodówki to : brak pokarmu w jelitach pozwala na dokładne usunięcie zalegających w nich resztek pokarmowych i toksyn, co m.in. poprawia wchłanianie substancji odżywczych oraz normalizuje perystaltykę jelit.
Należy jednak pamiętać, że głodówki mają także przeciwwskazania oraz skutki uboczne i powinny być przeprowadzane pod ścisłą kontrolą lekarza.
KURACJA ZIOŁOWE
Idea kuracji polega na zastosowaniu ziół, które mają stymulować organizm do wzmożonego wydalania toksyn. Dlatego w mieszance do takiej kuracji powinny znaleźć się zioła działające napotnie, moczopędnie, żółciotwórczo i żółciopędnie, przeczyszczająco oraz usuwające wolne rodniki. Zioła działające moczopędnie i napotnie to: fiołek trójbarwny, łopian większy, brzoza biała, wiązówka błotna
Zioła działające żółciotwórczo i żółciopędnie to: dziurawiec zwyczajny, kocanka piaskowa, mniszek lekarski, cykoria.
Działanie regenerujące na komórki wątroby i poprawę metabolizmu: karczoch Tamaryndowiec (powidlik indyjski), suszone jabłka, śliwki oraz winogrona przyspieszają pracę przewodu pokarmowego.
Morszczyn przyspiesza metabolizm całego organizmu.
Alternatywą dla takiego postępowania może być zastosowanie jednego z preparatów oczyszczających będącego profesjonalnie zestawioną mieszanką powyższych ziół.
DIETA OCZYSZCZAJĄCA
Stosuje się diety owocowo-warzywne, które powinny trwać kilkanaście dni. Przez kilka pierwszych dni spożywa się tylko surowe lub gotowane warzywa i owoce oraz duże ilości
płynów – wody i naturalne soki. Po około tygodniu należy stopniowo wprowadzić fermentowane napoje mleczne, produkty zbożowe, ryby oraz chude mięso. Uwagi: W trakcie trwania kuracji należy bezwzględnie zrezygnować z używek takich jak:-alkohol, kawa, tytoń. Po zakończeniu diety oczyszczającej zaleca się stopniowe powracanie do normalnego żywienia np. poprzez kilkudniowe pozostanie na diecie niskokalorycznej.
HYDROKOLONOTERAPIA
Jest to jedna z najstarszych metod oczyszczania organizmu z toksyn. Polega na głębokim płukaniu jelita grubego. Tą metoda można poprawić prace jelit, wyeliminować zaparcia i polepszyć wchłanianie składników odżywczych. Ma jednak wiele przeciwwskazań: wszystkie choroby przewodu pokarmowego, choroby serca, niewydolność nerek, anemia.
SAUNA
Z potem eliminowanych jest wiele substancji toksycznych. Wysoka temperatura w saunie powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych skóry i wzmożone pocenie.
Podczas godziny pobytu w saunie można pozbyć się kilku litrów potu. Z sauny można korzystać raz, dwa razy w tygodniu. Pod warunkiem, ze nie chorujemy na serce, nerki ,układ krążenia, nadciśnienie tętnicze, choroby zakaźne.