Wino ma zbawienny wpływ na zdrowie

wino

Ci, którzy mają problemy z sercem i krążeniem krwi, powinni koniecznie to przeczytać. Wiadomo bowiem wszem i wobec, że wino pite w małych ilościach ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Z pewnością wielu z nas słyszało o tak zwanym francuskim paradoksie. Kilka lat temu Amerykanie usłyszeli w telewizji o tym, że najskuteczniejszym środkiem w walce z chorobą wieńcową jest bez wątpienia picie wina.Po opublikowaniu tej informacji producenci i sprzedawcy wina zacierali ręce. Sprzedaż tego niedocenianego dotąd trunku wzrosła o 40 procent. Wielu ludzi bowiem uwierzyło, że picie dwóch małych lampek wina dziennie znacznie poprawi stan ich zdrowia.

Według badań, które później prowadzono, ci, którzy regularnie rozkoszują się piciem tego szlachetnego trunku, mogą mieć pewność, że ich serce będzie w 60 procentach mniej podatne na zawał, a jeśli chodzi o udar mózgu, czy też inne schorzenia, to w 50 procentach nie będą mu zagrażać.

Posługując się konkretnym przykładem, należy koniecznie wspomnieć o francuskim winie,które nosi nazwę Chateau Lamartine. Jest to trunek niezwykle wykwintny, który wyrabia się z winogron rosnących w kredowo – gliniastej glebie.Wino to zwykle dojrzewa około osiemnastu miesięcy, a potem leżakuje jeszcze około dwunastu miesięcy w drewnianych beczkach. Mówi się, że to wino posiada swoisty charakter, a specyficzny aromat tego francuskiego wina wprost zniewala.

Magia tkwi w tym, że wino posiada mnóstwo antyoksydantów, które mają zbawienny wpływ na zdrowie.

 

Udowodniono, że najwartościowsze wina spotkać można w małych winnicach, u skromnych, niewielkich producentów, którzy niezwykle starannie dbają o to, by ich produkt był jak najwyższej jakości i spełniał wszystkie normy. Wino, które dojrzewa w beczkach drewnianych z pewnością posiada idealne walory smakowe oraz bukiet.

Zagłębiając się w temat dobroczynnego wpływu wina na zdrowie, należy wiedzieć o tym, że białe wino właściwie nie posiada antyoksydantów, ponieważ nie poddawane jest ono procesowi fermentowania na skórkach.

Bardzo polecanymi są również wina szwajcarskie, które maja bardzo wysoki poziom resweratrolu, czyli organicznego związku chemicznego, którego najwięcej jest właśnie w winogronach. Obniża on poziom cholesterolu i ogólnie dobry wpływ na zdrowie człowieka. Niestety wina szwajcarskie nie są eksportowane do innych krajów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.