Witamina H

Witamina H należy do zespołu witamin z grupy B, czyli rozpuszczalnych w wodzie. Inne nazwy: biotyna, witamina Bw, witamina B7, koenzym R. Biotyna jest syntetyzowana w przewodzie pokarmowym przez florę bakteryjną, dlatego do jej niedoboru dochodzi bardzo rzadko. Produkcję witaminy H zaburza kostka cukru, tabletka antybiotyku, kieliszek alkoholu. Dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę H określa się na ok. 0,3 mg. W produktach spożywczych występuje w stanie wolnym (głównie mleko, warzywa) jak również związanym z białkami (głównie mięso i drożdże). Witamina H znajduje się prawie we wszystkich tkankach roślinnych i zwierzęcych (w większych ilościach w młodszych, szybko rosnących np. tkanka embrionalna).

Funkcje witaminy H w organizmie:

  • utrzymuje w dobrej kondycji włosy, paznokcie, kości, skórę,
  • uczestniczy w tworzeniu glikogenu oraz produkcji hormonów i cholesterolu,
  • wpływa korzystnie na układ odpornościowy,
  • współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów,
  • wraz z witaminą K bierze udział w syntezie protrombiny, która odpowiada za krzepliwość krwi,
  • uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych,

 

Źródła witaminy H:

  • drożdże, wątroba, żółtka jaja, pomidory, ziarno soi, otręby, mąka sojowa, orzechy, sardynki, migdały, grzyby, mąka pełnoziarnista, szpinak, kraby, szynka, marchew, pomidory, ser chudy

Skutki niedoboru (awitaminozy) witaminy H:

 

  • podwyższony poziom cholesterolu,
  • wzmożona czynność gruczołów łojowych,
  • wypadanie włosów,
  • rozdwajanie paznokci,
  • łuszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach i ramionach, wysuszenie i przebarwienia skóry oraz błon śluzowych,
  • bóle mięśniowe, osłabienie i apatia

Skutki nadmiaru (hiperwitaminozy) witaminy H:

  • w nadmiarze nie jest toksyczna dla organizmu