DOBROCZYNNE WARTOŚCI TRANU

W Polsce tran staje się popularny, a np. w krajach skandynawskich jest już znany od dawna i cieszy się dużym powodzeniem. Norwegowie to naród w którym najwięcej osób dożywa wieku 100 lat w pełnym zdrowiu. Zdrowe tradycje żywieniowe są tam przekazywane z pokolenia na pokolenie. W państwie tym tran jest ważnym składnikiem codziennej diety jako środek wspomagający odporność i zdrowie. Innym przykładem mogą być Eskimosi, którzy w zasadzie nie jedzą żadnych owoców i warzyw tylko ogromne ilości tłuszczów zwierzęcych. Praktycznie nie chorują na choroby układu naczyniowego, udaru, czy zawał serca. W Polsce coraz więcej ludzi zapada na te choroby układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy, cholesterolu, otyłości i cukrzycy nie wiedząc, że tran jest wspaniałym środkiem zapobiegającym tym schorzeniom. Może jedank warto jeść tran..?

CZYM JEST TRAN?

„TRAN”– to koncentrat oleju ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego i innych ryb z rodziny dorszowatych. Dlatego słowo „tran” jest zastrzeżony wyłącznie dla tej grupy. Natomiast znany olej z Rekina czy Halibuta nie jest do niej zaliczany. Mimo, że tak właśnie go określamy różni się składem. Posiada też wiele podobieństw do składu tranu z dorsza czy innych z tej rodzinny. Jego właściwości są tak samo zbawienne w uzupełnieniu prawidłowej diety.

„TRAN” Z WĄTROBY REKINA- jest źródłem alkilogliceroli- stymulują hematopozę, produkcję przeciwciał, fagocytozę i apoptozę komórek nowotworowych, alkoksyglicerole zwiększają produkcje czerwonych i białych krwinek oraz metoksypochodnych tych związków, skwalenu, który zwiększa odporność immunologiczną i kwasów tłuszczowych omega 3.

 

TRAN Z WĄTROBY DORSZA-jest bogaty w unikalną kompozycję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a także witamin A i D.
Bardzo często te właśnie witaminy występujące naturalnie w tranach pod wpływem „oczyszczania” tranu spada ich zawartość. Dlatego producenci wzbogacają trany o te właśnie witaminy.

WITAMINA A– której tran jest najbogatszym źródłem jest niezbędna dzieciom do prawidłowego rozwoju. Dzięki niej zachodzą procesy rozwoju nabłonka, wzrasta odporność błon śluzowych na infekcje. Odpowiednia ilość tej witaminy zapobiega chorobom wzroku i skóry. Jej niedobór może spowodować niedowidzenie o zmierzchu tzw. Kurzą ślepotę, pieczenie i wysychanie rogówki. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości witaminy A w tranach oraz tzw.”maści tranowej” bardzo dobrze wpływa na gojenie się ran. Zapobiega nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry.

Zawarta w tranie WITAMINA D uczestniczy w gospodarce wapniowo- fosforowej w organizmie.
Mimo, że organizm przyswaja wit. D pod wpływem słońca, to pozyskiwane w ten sposób zasoby są zbyt małe i szybko się wypłukują, a niedobory mogą powodować problemy z kośćmi. Dlatego jest polecany dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu.

Witamina D w tranie jest stosowana również w profilaktyce krzywicy. Ponieważ pobudza procesy regeneracji i spowalnia procesy niszczenia wszystkich tkanek w tym chrząstkowej. U osób starszych zapobiega osteoporozie.

Tran jak i olej z wątroby rekina zawiera unikalną kompozycję NNKT z grupy OMEGA 3 w tym te najważniejsze, czyli kwas eikozapentaenowy(EPA) i dokazahekaenowy(DHA) i omega 6. Dostarczają tzw. budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego.
Dzięki działaniu kwasu omega 3 obniżą się poziom trójglicerydów we krwi i zmniejsza tłuszcz pod skórą, co jest ważne dla osób otyłych i chorych na takie choroby jak miażdżyca czy cukrzyca.

Kwasy omega 3 wpływają na kształtowanie się i prace mózgu. Poprawia jego ukrwienie i usprawnia przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i biała.
Dziś NNKT są zalecane nie tylko przez pediatrów, ale również przez pedagogów psychologów oraz logopedów dziecięcych.

Kwasy odgrywają bardzo ważną rolę na odporność organizmu nie tylko dla maluchów, ale również osób dorosłych. Badanie naukowców pokazały, że kobieta, która w czasie ciąży spożywa odpowiednią ilość kwasów omega, rodzą inteligentniejsze i większe dziecko.

Zawartość kwasów w tranach działają również łagodząco na przebieg alergii, chorób skóry, astmy.
Tran pomaga uregulować nadciśnienie krwi oraz zmniejszyć reumatyczne bóle stawów i artretyzmu.
Według badań przeprowadzonych przez naukowców w Kalifornii, tran (głównie kwasy Omega 3) zmniejsza ryzyko raka piersi, jajników i jelit.

DLA KOGO JEST TRAN?

Trany mogą przyjmować PRAWIE wszyscy. Zwiększone zapotrzebowanie na tran odczuwają dzieci już od 6 miesiąca i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu (okresie dojrzewania) ludzi chorych, z niską odpornością w okresie rekonwalescencji, będący w ciągłym stresie, osłabionych, zwłaszcza w podeszłym wieku, nadużywających alkoholu i palących papierosy. Tran jest szczególnie polecany podczas wysiłku umysłowego. Usprawnia myślenie oraz pomaga się skoncentrować.

Nadszedł jesienny czas przeziębień, w których nasza odporność jest szczególnie narażona na niekorzystne działanie pogody. Dlatego warto już zadbać o wzmocnienie organizmu i przekonać się o wspaniałych i dobroczynnych wartościach tranu, nie tylko na odporność.

Należy jednak pamiętać, że tranu i innych witamin nie można stosować podczas antybiotykoterapii, ponieważ zamiast regenerować organizm będą też wzmacniać bakterie i wirusy, które wywołują chorobę.

Tran należy spożywać w ilościach zalecanych przez producenta, gdyż zbyt długotrwałe nadużywanie dawek tranu może doprowadzić do przedawkowania witaminy A i witaminy D.

PYTANIE JAKI TRAN NAJLEPSZY?

Przy wyborze tranu należy zwrócić szczególną uwagę na stężenie kwasów EPA i DHA. Im większe stężenie tym wartościowszy jest tran.

Na rynku aptecznym jest wiele preparatów w postaci kapsułek, płynu jednak trzeba pamiętać, że lepsze działanie tranów w płynach będzie przechowywanie ich w lodówce. Dla zachęcenia najmłodszych do spożywania tranu producenci proponują tran w postaci żelek, kapsułek do żucia o bardzo smacznym smaku i zapachu.