Witamina K

Witamina K należy do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza że nie można jej przyswoić z pożywienia bez obecności tłuszczu. Do grupy tej należą: witamina K1 (pozyskiwana z pożywienia), K2 (produkowana przez bakterie jelitowe), K3 (produkowana sztucznie). Witaminy K mogą być wytwarzane przez florę jelitową saprofitującą w jelicie cienkim. Najwięcej witaminy K potrzebują nastolatki oraz ludzie młodzi, w wieku od 19 do 25 lat, a szczególnie kobiety w ciąży i matki karmiące. Witamina K posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K wynosi 1 mg.

Funkcje witaminy K w organizmie:

  • prawidłowe krzepnięcie krwi (zapobiega krwawieniom wewnętrznym oraz krwotokom, zmniejsza obfite krwawienia miesiączkowe),
  • zapobiega tworzeniu się sińców,
  • reguluje wytwarzanie protrombiny,
  • zapobiega wypływowi krwi w przypadku zranienia,
  • przyśpiesza gojenie się ran
  • uczestniczy w procesach metabolicznych układu kostnego
  • prawdopodobnie hamuje rozwój raka piersi, jajnika, żołądka, okrężnicy, wątroby i nerki

Źródła witaminy K:

  • brokuły, rzepa, szpinak, ogórek, sałata, kapusta, kalafior lucerna, morszczyn, awokado, ziemniaki, jajkach, jogurt, ser, wątroba, olej sojowy i szafranowy, tran,brzoskwinie,

Skutki niedoboru (awitaminozy) witaminy K:

Niedobór witaminy K dotyczy głównie niemowląt karmionych piersią. Mleko matki zawiera niewiele tej witaminy, a w jelitach dziecka jest mało bakterii zdolnych do jej produkcji. U dorosłym najczęstszą przyczyną jest przyjmowanie antybiotyków, które niszczą bakterie produkujące witaminę K. Powodem bywają także diety odchudzające, ubogie w warzywa zielonolistne. Skutki niedoboru:

  • problemy z gojeniem się ran,
  • wydłużony czas krzepnięcia krwi (krwotoki z nosa, układu pokarmowego i moczowego),
  • łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych,
  • trudności w mineralizacji kości,
  • zwiększa się ryzyko rozwoju nowotworów,
  • zaburzenie pracy jelit,
  • obniżony poziom protrombiny we krwi – dotyczy to zwłaszcza ludzi starszych, u których występują zaburzenia w obrębie przewodu pokarmowego (zaburzenia wydzielania żółci, wchłaniania w jelicie cienkim),
  • skaza krwotoczna noworodków – głównie krwotoki z przewodu pokarmowego

Skutki nadmiaru (hiperwitaminozy) witaminy K:

  • niedokrwistość,
  • rozpad krwinek czerwonych,
  • żółtaczka i uszkodzenia tkanki mózgowej u niemowląt
  • zaburzenia pracy wątroby,
  • nadmierne wydzielanie potu oraz uczucie gorąca,